Anders Matthesen udnævnes til Danmarks Lydambassadør

Danmark får en ny ambassadør, en ambassadør for lyd. Med den fornemme titel følger prisen ”Magnavox, – Dansk Lydambassadør 2019”, som uddeles onsdag den 9. oktober i forbindelse med Danish Sound Day 2019, på Aalborg Universitet København. Prisen og titlen går til den danske komiker Anders Matthesen.

Ambassadørprisen er en nystiftet pris og bag prisen står branchenetværket Danish Sound Network og Struer, Lydens By. Prisen overrækkes til Anders Matthesen onsdag den 9. oktober i forbindelse med konferencen Danish Sound Day 2019. Det er femte år i træk lydbranchen afholder Danish Sound Day, men første gang der udnævnes en Lydambassadør. Prisen skal ses som et supplement til Danish Sound Award (Dansk Lydpris), der tildeles en person eller virksomhed, der arbejder særligt for at for at styrke branchen. Men i år har Struer Kommune valgt at supplere den eksisterende pris med en ambassadørpris, for at markere vigtigheden af god lyd hos hele befolkningen.

Den store stemme
Den nystiftede pris Magnavox prisen – Dansk Lydambassadør pris 2019 er opkaldt efter navnet på den først opfundne højtaler Magnavox, som også havde et dansk isslæt.  Det var faktisk den danske ingeniør, Peter Laurids Jensen, der i 1915 opfandt den første højttaler: Magnavoxhøjttaleren – eller den store stemme, som han også kaldte den.

Lyden har altid spillet en vigtig rolle i Anders Matthesens arbejde
For få år siden satte Anders Matthesen fokus på netop lyd og støj i det offentlige rum med onemanshowet ”Shhh”. Anders Matthesen har altid vægtet netop god lyd som særdeles vigtigt for sit arbejde. I den sparsomme fritid er lyd også et vigtigt element, da Anders Matthesen slapper af ved at lave musik og beats.

Allerede som 12-årig var der ”lyd på” Anders Mattesen, da han begyndte at rappe. Sidenhen har karrieren ført ham vidt. Som stand-up komiker på danmarks stand-up-scener over til skuespil, julekalender og tegneserier.

Det er femte år i træk lydbranchen afholder Danish Sound Day, men første gang der udnævnes en Lydambassadør. Prisen skal ses som et supplement til Danish Sound Award (Dansk Lydpris), der tildeles en person eller virksomhed, der arbejder særligt for at for at styrke branchen.

Ud over ambassadørprisen kan man på Danish Sound Day opleve, tre keynotespeakere, tematiske oplæg om Lyd og musik, AI og Lyd, Støj og Lyd og sundhed, pitchbattles for iværksættere og forskere indenfor lyd.

Dagen er arrangeret af Danish Sound Network og programmet kan ses på: https://danishsound.org/danish-sound-day/program/

Det er ikke tilfældigt, at Struer Kommune står bag hele to lydpriser. Struer arbejder målrettet på at positionerer sig som Lydens By. En by, hvor lyd gennemsyrer erhverv, kultur, byudvikling og events. Således har Struer netop indviet et udviklingsmiljø for lydvirksomheder, kommunen er vært ved en lydkunstfestival og samtidig bruges lyden aktivt i alt fra byudvikling til undervisning i skolerne.